Geld voor gezinnen

Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.

Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? De gemeente kan u helpen bij het vinden van de juiste ondersteuning. In een keukentafelgesprek bekijkt u samen wat u nog zelf kan doen of regelen en wat u nodig heeft. De gemeente besluit op basis van dit gesprek welke ondersteuning u krijgt. Maak een afspraak met het Zorgadviespunt (ZAP) van de gemeente om te bespreken of en welke ondersteuning u nodig heeft.

Wilt u onafhankelijke hulp bij het vinden van de juiste ondersteuning? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.

De cliëntondersteuner helpt u met:

  • uitzoeken wat de juiste zorg of ondersteuning voor u is
  • in contact komen met de juiste organisaties
  • aanvragen van de juiste zorg of ondersteuning
  • de administratie die nodig is voor de zorg of ondersteuning

U vindt een cliëntondersteuner via MEE Amstel en Zaan.

Bent u mantelzorger en op zoek naar de juiste hulp? Neem dan contact op met één van de twee mantelzorgorganisaties die in de gemeente Ouder-Amstel actief zijn.

Ook kunt u een mantelzorgmakelaar inscahkelen. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.

 

MEE Amstel en Zaan

Ondersteuning bij leven met een beperking.

Bezoekadres
Derkinderenstraat 10-18
1062 DB Amsterdam
Website
www.meeaz.nl
E-mailadres
informatie@mee-az.nl
Telefoonnummer
020 512 72 72

Regelhulp - cliëntondersteuning

Website
www.regelhulp.nl/ik-heb-hulp-nodig/hulp-bij-regelen-zorg

Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars (BMZM)

Website
www.bmzm.nl
E-mailadres
info@bmzm.nl
Telefoonnummer
085 21 00 630

Nationale ombudsman - cliëntondersteuning

Website
www.nationaleombudsman.nl | Cliëntondersteuning

Het is mogelijk om extra geld te krijgen voor uw kind. Bijvoorbeeld om uw kind te laten sporten. Maar ook voor een fiets of computer.

Stichting Leergeld betaalt mee aan onderwijs, sport en cultuur. Kijk op de website voor de voorwaarden.

Jeugdfonds Sport en Cultuur betaalt soms de contributie of het lesgeld voor sport, muziekles of een andere hobby. Het wijkteam of uw schuldhulpverlener kan dit voor u aanvragen.

Neem voor het Jeugdfonds Sport en Cultuur contact op met de gemeente en vraag naar de medewerker sport.

Als u een laag inkomen heeft kunt u gebruik maken van het declaratiefonds voor deelname aan sportieve, educatieve en culturele activiteiten in Ouder-Amstel. Meer informatie hierover en het aanvraagformulier kunt u vinden op https://www.ouder-amstel.nl/Home/Werk_en_inkomen/Declaratiefonds.

Gemeente Ouder-Amstel

Bezoekadres
Vondelstraat 1
1191 BD Ouderkerk aan de Amstel
Website
www.ouder-amstel.nl
E-mailadres
gemeente@ouder-amstel.nl
Telefoonnummer
020 496 21 21

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Website
www.jeugdfondssportencultuur.nl

Heeft u een laag inkomen en geen spaargeld? Dan kan de gemeente helpen met het betalen van de schoolkosten van uw kind. Er zijn verschillende soorten hulp:

  • Bijdrage voor schoolkosten. Dit is een bedrag dat u per schooljaar krijgt. De bijdrage voor schoolkosten krijgt u voor kinderen tot 18 jaar. U vraagt de bijdrage aan via de website van de gemeente.
  • Sam& is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Eén digitaal loket waar ouders een aanvraag kunnen doen voor de voorzieningen die de organisaties bieden.

Gemeente Ouder-Amstel

Bezoekadres
Vondelstraat 1
1191 BD Ouderkerk aan de Amstel
Website
www.ouder-amstel.nl
E-mailadres
gemeente@ouder-amstel.nl
Telefoonnummer
020 496 21 21

Gemeente Ouder-Amstel - computerregeling

Website
www.ouder-amstel.nl/omputerregeling

Sam& voor alle kinderen

Sam& is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. 

Website
www.samenvoorallekinderen.nl
E-mailadres
info@samenvoorallekinderen.nl
Telefoonnummer
010 307 59 09

Kinderopvangtoeslag is geld van de Rijksoverheid om de kinderopvang te helpen betalen. U vraagt kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. Doe dit binnen 3 maanden, dan loopt u geen toeslag mis. De Belastingdienst betaalt kinderopvangtoeslag tot 3 maanden terug.

Of u recht heeft op kinderopvangtoeslag hangt onder andere af van:

  • of de kinderopvang is goedgekeurd door de overheid
  • of u zelf een deel van de kinderopvang betaalt
  • of u werkt of leert
  • hoeveel u verdient

Peuteropvang (voorheen: peuterspeelzalen) valt ook onder kinderopvang. U kunt dus ook kinderopvangtoeslag aanvragen als uw kind naar de peuteropvang gaat. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Heeft u geen recht op kinderopvangtoeslag? Dan komt uw kind mogelijk in aanmerking voor het peuteraanbod van de gemeente. Uw kind gaat dan 11 uur naar de opvang, verdeeld over minimaal twee dagen. U betaalt een eigen bijdrage op basis van de VNG-adviestabel ouderbijdrage kinderopvang, plus het verschil tussen het fiscaal maximaal uurtarief (€8,46 in 2021) en het uurtarief van de kinderopvanglocatie. Voor het peuteraanbod kunt u in Duivendrecht terecht bij Smallsteps Toverkruid en in Ouderkerk aan de Amstel bij Tante Kaatje Kinderopvang.

Heeft het consultatiebureau een risico op een taalachterstand bij uw kind geconstateerd? Dan komt uw kind in aanmerking voor 16 uur kinderopvang met voorschoolse educatie (VE) per week. De VE-locaties in Ouder-Amstel zijn Tante Kaatje Kinderopvang in Ouderkerk aan de Amstel en Smallsteps Toverkruid in Duivendrecht. Zij werken met het programma Uk & Puk. U betaalt over 75% van de uren een eigen bijdrage op basis van de VNG-adviestabel ouderbijdrage kinderopvang.

In sommige gevallen betaalt de gemeente mee aan de kosten van de kinderopvang. Bijvoorbeeld als u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag maar wel kinderopvang nodig heeft doordat u een ziekte of beperking heeft. Of omdat u een bijstandsuitkering krijgt en cursussen volgt om werk te vinden.

Let op: u komt alleen in aanmerking voor de vergoedingen als de kinderopvang geregistreerd staat bij het Landelijk Register Kinderopvang.

Kijk voor meer informatie op www.ouder-amstel.nl/kinderopvang.

 

Landelijk Register Kinderopvang

Website
www.landelijkregisterkinderopvang.nl

Gemeente Ouder-Amstel - tegemoetkoming kinderopvang

Website
www.ouder-amstel.nl/tegemoetkoming-kinderopvang

Gemeente Ouder-Amstel - tegemoetkoming kinderopvang SMI

Website
www.ouder-amstel.nl | Tegemoetkoming kinderopvang SMI

Belastingdienst - kinderopvangtoeslag

Website
www.belastingdienst.nl/kinderopvangtoeslag
Telefoonnummer
0800 05 43

U krijgt kinderbijslag als u zorgt voor een kind dat jonger is dan 18 jaar. Ook als het niet uw eigen kind is, maar bijvoorbeeld een pleegkind of een stiefkind.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt de kinderbijslag. Zij storten het iedere 3 maanden op uw rekening. Voor uw eerste kind moet u zelf kinderbijslag aanvragen. U krijgt hierover vanzelf een brief van de SVB. Als u een tweede of volgend kind krijgt hoeft u niets te doen. De SVB past het dan voor u aan.

Heeft u een thuiswonend kind met een ziekte of beperking? Dan krijgt u misschien dubbele kinderbijslag. U krijgt dan 2 keer zoveel geld om te helpen bij de extra kosten die u heeft. Dit kan alleen als uw kind bij u thuis woont en tussen de 3 en 18 jaar oud is. Neem voor meer informatie en het aanvragen contact op met de SVB.

Als uw kind 18 is geworden, krijgt u geen kinderbijslag meer. Zit uw kind op de middelbare school? Dan kan het een tegemoetkoming voor schoolkosten aanvragen. Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op de website van Rijksoverheid.

Sociale Verzekeringsbank - kinderbijslag

Website
www.svb.nl/kinderbijslag

Rijksoverheid - tegemoetkoming schoolkosten scholieren

Website
www.rijksoverheid.nl/tegemoetkoming-schoolkosten-voor-scholieren

Het kindgebonden budget is geld van de Rijksoverheid voor gezinnen met kinderen. Elk gezin met kinderen onder de 18 jaar kan een kindgebonden budget aanvragen. Dit doet u bij de Belastingdienst. U kunt het kindgebonden budget voor dit jaar aanvragen tot 1 september volgend jaar. Krijgt u al een toeslag? Dan krijgt u vanzelf kindgebonden budget als u er recht op heeft.

Heeft u recht op kindgebonden budget? Hoeveel u krijgt hangt onder andere af van:

  • het inkomen van u en uw gezin
  • hoeveel kinderen u heeft
  • de leeftijd van uw kind of kinderen
  • hoeveel eigen geld u heeft (spaargeld)

Wilt u meer weten over kindgebonden budget? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Belastingdienst - toeslagen

Website
www.belastingdienst.nl/toeslagen
Telefoonnummer
0800 05 43

Misschien gaat u meer of minder verdienen, samenwonen of krijgt u een volgend kind. Of heeft u een nieuw adres of rekeningnummer. Geef veranderingen meteen door aan de Belastingdienst of aan de gemeente. Dan hebben zij altijd de juiste gegevens. En krijgt u altijd het juiste bedrag.

Wilt u weten welke veranderingen u zeker door moet geven? Kijk dan op de website van de Belastingdienst of neem contact op met de gemeente.

Gemeente Ouder-Amstel

Bezoekadres
Vondelstraat 1
1191 BD Ouderkerk aan de Amstel
Website
www.ouder-amstel.nl
E-mailadres
gemeente@ouder-amstel.nl
Telefoonnummer
020 496 21 21

Belastingdienst - wijziging doorgeven

Website
www.belastingdienst.nl/wijziging-doorgeven

Het kan zijn dat u niet tevreden bent over hoe u bent behandeld door een medewerker van de gemeente. U kunt dan een klacht indienen. Dit doet u op de website van de gemeente.

Misschien bent u niet tevreden over de levering van een product. Ook dan kunt u een klacht indienen.

  • Ga eerst in gesprek met de organisatie (zorgaanbieder of leverancier) waar u een klacht over heeft. Zoek samen naar een oplossing.
  • Komt er geen oplossing, dien dan een klacht in bij deze organisatie Kijk op de website van de organisatie hoe dat moet. Of vraag het aan een medewerker.

Komt u er zelf niet uit? Vraag een cliëntondersteuner om hulp. Cliëntondersteuning is gratis. De cliëntondersteuner bekijkt altijd wat voor u het beste is.

Kijk ook op de website van de Nationale Ombudsman voor meer informatie.

U vindt een cliëntondersteuner via MEE Amstel en Zaan.

Gemeente Ouder-Amstel - klacht indienen

Website
www.ouder-amstel.nl/Klacht_indienen

MEE Amstel en Zaan

Ondersteuning bij leven met een beperking.

Bezoekadres
Derkinderenstraat 10-18
1062 DB Amsterdam
Website
www.meeaz.nl
E-mailadres
informatie@mee-az.nl
Telefoonnummer
020 512 72 72

Nationale Ombudsman

Website
www.nationaleombudsman.nl
Telefoonnummer
0800 33 55 555

U maakt bezwaar als u het niet eens bent met een besluit van bijvoorbeeld:

  • gemeente
  • Rijksoverheid
  • UWV
  • Sociale Verzekeringsbank
  • schuldhulpverlener

Een besluit kan gaan over zorg die u heeft aangevraagd of over geld. Een besluit ontvangt u altijd in een brief. In de brief staat ook hoe u bezwaar maakt. Of kijk op de website van de organisatie.

Zorg ervoor dat u op tijd bezwaar maakt. In de brief met het besluit staat hoeveel tijd u heeft om bezwaar te maken.

Komt u er zelf niet uit? Vraag een cliëntondersteuner om hulp. Cliëntondersteuning is gratis. De cliëntondersteuner bekijkt altijd wat het beste is voor u. U vindt een cliëntondersteuner via MEE Amstel en Zaan.

Of vraag rechtshulp aan het Juridisch Loket. Kijk op de website voor voorbeeldbrieven of neem contact op. Kijk voor meer informatie ook op de website van de Nationale Ombudsman.

Voor juridisch advies kunt u (gratis) terecht bij de rechtswinkel van Coherente. Kijk op de website voor informatie.

Heeft u weinig inkomen en dringend juridische hulp nodig? Neem contact op met Sociaal Verhaal.

Sociaal Verhaal - rechtshulp door vrijwilligers

Telefonisch bereikbaar ma t/m vr van 9.00 uur - 17.00 uur

Website
www.sociaalverhaal.com/contactformulier
E-mailadres
info@sociaalverhaal.com
Telefoonnummer
085 301 00 72 of Whatsapp uw vraag: 06 112 99 333

Coherente

 

Activiteitenlocaties:

    \t
  • Bindelwijk Koningin Julianalaan 16 1191 CD
  • \t
  • Ouderkerk aan de Amstel
  • \t
  • Dorpshuis Dorpsplein 60 1115 CX Duivendrecht

http://hulpwijzerouder-amstel.nl/sdu/werken-en-leren/leren/bijscholen

Bezoekadres
Diedrick van Haarlemstraat 3
1191 AX Ouderkerk aan de Amstel
Postadres
Postbus 63
1190 AB Ouderkerk aan de Amstel
Website
www.coherente.nl
E-mailadres
info@coherente.nl
Telefoonnummer
020 496 36 73

Nationale Ombudsman

Website
www.nationaleombudsman.nl
Telefoonnummer
0800 33 55 555

Juridisch Loket

Gratis persoonlijk advies voor iedereen met een laag inkomen.

Website
www.juridischloket.nl
Telefoonnummer
0800 80 20 (gratis)